Moraira

Moraira is een kleine en chique Spaanse kustplaats, onderdeel van de gemeente Teulada (ook bekend als Teulada-Moraira), in de Marina Alta comarca, 80 km ten noorden van Alicante en 100 km ten zuiden van Valencia. Het is een toeristische badplaats aan de Costa Blanca, met 8 km kustlijn, omringd door bergen en wijngaarden.

De permanente bevolking van Moraira ligt rond de 10.000, maar dit loopt op tot 36.000 in de zomer. Een groot deel van de expats woont hier permanent, en het gebied is erg populair bij welgestelde gepensioneerden, vooral Engelsen. De meerderheid van de bezoekers van Moraira zijn Spaans, Engels, Duits, Nederlands en Frans.

De historische achtergrond van Moraira als vissersdorp is nog steeds zichtbaar; de vismarkt is een van de meest populaire in de regio Costa Blanca en de haven heeft vijf vissersboten in werking. De regio Moraira is ook bekend om de teelt van Moscatel druiven voor wijnbereiding.

Strikte bouwvoorschriften hebben overbebouwing en hoge gebouwen voorkomen, waardoor het een zeer aantrekkelijke bestemming is. Er is weinig over van de vissers huisjes aan de kleine haven, ooit bedoelt om de stad Teulada, verderop in de vallei, te voorzien van verse vis. Om het erfgoed van het gebied te behouden, heeft de Teulada gemeenteraad wetten aangenomen ter bescherming van de overvloedige pijnbomen en beperkt het de hoogte van de gebouwen. Het heeft een particuliere jachthaven gebouwd in 1985, die word gedreven door Club Nautico Moraira. Moraira wordt ook gezien als een culinaire bestemming, met vele restaurants. Moraira heeft drie zandstranden populair bij gezinnen, en vele rotsachtige baaien en inhammen bezocht door snorkelaars en duikers.

Jachtclub Moraira, “Club Nautico” heeft 620 aanleg plaatsen. Jaar in jaar uit ontvangt het de “Blauwe Vlag” van de Europese Gemeenschap (voldoet aan de strengste normen). Het omvat een leden club die is voorzien van restaurants en winkels. In de zomer zijn er zeilcursussen en regatta’s. Het kampioenschap van zeewaardige jachten vindt plaats tijdens Pasen, de regatta “Moraira Santa Eulalia” vindt plaats rond eind september.

Moraira heeft een zeer stabiel mediterraan klimaat met ongeveer 300 dagen zon per jaar. Omgeven door bergen is het dorp beschermt tegen sterke wind en hittegolven. De zomers zijn heet, de winters mild. De zeewater temperatuur stijgt tijdens de zomermaanden tot 25 graden. Het regent nauwelijks tijdens juli en augustus.

Touristische informatie

Informatie over Teulada Moraira kunt u hier vinden:

Tourist Information
Tourist Info de Teulada·Moraira
Carr. Moraira-Calpe 8
03724 Moraira (Teulada)

Telefoon: (+34) 96 574 51 68
Email: teulada@touristinfo.net
Internet: www.teulada-moraira.es

Een informatieve site over de omgeving vind u hier: www.comunitatvalenciana.com

Het weer in Moraira